Veiligheid

Onze grootste nachtmerrie.. een weggelopen hond..
Anti-ontsnappingstuig, martingale halsband, dubbel aangelijnd.

We komen het dagelijks tegen op de social media, het verdriet en de machteloosheid vanwege een vermiste hond. Tijdens de adoptieprocedure geven we veel voorlichting over het voorkomen van een ontsnapping. We zetten hier alvast alles op een rijtje.

  • Laat de hond eerste weken niet alleen.
  • Houdt wandelingen de eerste weken zeer kort (steeds dezelfde route). Meestal zijn 10 min al meer dan genoeg. Vaak is uitlaten dubbel aangelijnd in de tuin (indien aanwezig) ook al voldoende.
  • Kijk heel goed naar signalen die je hond laat zien, wees voorbereid op angst en vluchtgedrag.
  • Gebruik tot minimaal drie maanden het veiligheidstuig in combinatie met de martingale halsband. Sommige honden kunnen in voor hen spannende situaties vluchtgedrag blijven vertonen. In die gevallen is het verstandig om het veiligheidstuig te blijven gebruiken.
  • Stop niet tijdens de autorit van de aankomstlocatie naar huis om de hond uit de auto te laten. Verzeker u bij thuiskomst dat u de hond goed vast heeft voordat u de deur van de auto opent.
  • Laat de eerste periode uw hond niet los in de tuin.
  • Honden zijn erg vindingrijk om uit een tuin te ontsnappen. Houdt rekening met klimmen, springen en graven.
  • Neem uw hond niet mee als de deurbel gaat. Hij zal de eerste niet zijn die door de voordeur ontsnapt.
  • Gebruik nooit een flexriem! Hiermee heeft u onvoldoende controle over uw hond. Als u het handvat uit uw handen laat glippen geeft dit veel herrie als de hond wegrent. Hierdoor kan nog meer paniek ontstaan. Er zijn verschillende goede lange lijnen verkrijgbaar als u uw hond meer ruimte wil kunnen geven tijdens de wandeling.
  • Laat uw hond de eerste maanden niet loslopen. Loslopen kan pas na zorgvuldige training. Houdt er rekening mee dat uw Roemeense hond mogelijk nooit los kan lopen.

Wat te doen bij vermissing*

  • Een vertrouwd persoon blijft in rust op de plek van de vermissing. Vaak keert de hond daar terug. Niet roepen maar in rust praten.
  • Meld uw hond aan bij Amivedi – Het is belangrijk uw hond zo snel mogelijk aan te melden bij Amivedi. Veel van de honden die door hulpdiensten worden gevonden, worden door de database van Amivedi gehaald om te kijken of er een match is met een vermiste hond.
  • Meld de vermissing bij de Dierenambulance – De Dierenambulance kan mee uitkijken naar de vermiste hond. Ook krijgen ze de meldingen als er een hond in de problemen zit of door omstanders gevonden word. Als er een vermist melding bekend is kunnen ze hier eerder op in spelen.
  • Breng uw Dierenarts en het asiel op de hoogte – Als deze instanties op de hoogte zijn van de vermissing van uw hond dan kunnen ze snel de link maken met uw hond als deze eventueel door de hulpdiensten of een buurtbewoner binnen wordt gebracht. Zodat u en uw hond snel weer herenigd kunnen worden.
  • Zet de chip op vermist en zorg voor een goede registratie –  Het is erg belangrijk om zo snel mogelijk de chip van uw hond op vermist te zetten. Indien de hond bij de dierenarts of dierenambulance terecht komt lezen ze de chip uit en zo zien ze dat de hond vermist is en kunnen ze aan de hand van de gegevens hond en baas weer samen brengen. Dit is ook belangrijk als er een vermoeden bestaat dat uw hond gestolen is.
  • Stel een geurbron veilig – Een geurbron zo snel mogelijk veiligstellen is erg belangrijk. Speeltjes, kleedjes, halsband enz. bevatten allemaal de geur van uw hond. Verpak alles waar de geur van u hond aan zit apart in een luchtdichte afgesloten zak. Pak de geurbronnen niet met uw blote handen op! Gebruik bijvoorbeeld handschoentjes of pak de geurbronnen op met de binnen kant van de zak. Deze geurbronnen zijn nodig voor de eventuele inzet van een speurhond. De geurbron kan in veel gevallen maar eenmaal gebruikt worden dus meerdere heeft zijn voordelen.
  • Zet de deur open –  Is uw hond vermist in de nabije omgeving van het huis, zet dan de poort of deur open en plaats sterk ruikend voer in de gang. Denk bijvoorbeeld aan vlees met een sterk ruikende geur of blikvoer. In veel gevallen keert de hond terug naar huis, doordat er een sterke geur hangt van voer kan dit de hond net dat extra zetje geven om naar binnen te komen.
  • Neem contact op met de stichting. Wij kunnen onder andere adviseren over zoekteams.

.. en wat niet te doen bij vermissing*

  • Niet roepen – Als u de vermiste hond ziet, deze vooral niet gaan roepen. Door het roepen van de hond kan hij opnieuw in paniek raken en heel hard gaan weg rennen. Dit brengt enorm veel risico’s met zich mee, de hond kan zich bezeren of zo een weg op rennen. Alleen de eigenaar van de hond kan, als de hond rustig is, proberen de hond te roepen op de volgende manier: maak u zelf klein en maak geen oogcontact met de hond, blijf vooral heel erg rustig, ga rustig praten (alsof u met een kennis aan het praten bent) benoem af en toe rustig de naam van de hond en laat de hond op u afkomen. Zorg ook voor iets lekkers!
  • Niet opjagen – Als u de hond ziet en deze rent weer weg, ga er dan vooral niet achteraan rennen, fietsen of rijden met motorvoertuigen. Dit zorgt namelijk voor alleen maar meer stress en paniek bij de hond, waardoor de hond zich kan verwonden. De hond op een gepaste afstand volgen kan wel maar zorg dat de hond u niet opmerkt en blijf rustig. Blijf dus te allen tijde op gepaste afstand!

* info afkomstig van DogSearch