Onze rescuers in Roemenië

De stichting Help een Hond werkt al jaren samen met een aantal rescuers in Roemenië. Dit zijn kleine, particuliere initiatieven welke geheel afhankelijk zijn van steun. Wij geven deze steun onder meer door het betalen van castraties en medische hulp, het sturen van voer en het matchen van honden met een passende adoptant.


Hopeland in Odorheiu

Een plek in Roemenië die veel hondenleed kent is Odorheiu Secuiesc in de bergen van het district Harghita. Ioana runt hier samen met Timi en een aantal andere vrijwilligers een kleine shelter. Zij noemen zichzelf Hopeland, hoop voor de honden die zij helpen. In de shelter verblijven ongeveer 25 honden in groepjes van twee of drie per kennel. Tijdens de dagelijkse verzorging mogen de honden met z’n allen loslopen op het omheinde terrein van de shelter. Er wordt dan veel met de honden gespeeld en geknuffeld.

De zorg is goed en liefdevol. Er wordt ook met de honden gewandeld, naar de rivier om te zwemmen of naar het centrum van het stadje. De vrijwilligers doen hun best om de honden voor te bereiden op een leven als huishond. De honden van Hopeland zijn veelal op straat of buiten de stad gevonden. Naast de shelter zijn er in Odorheiu ook een aantal opvangplekken bij mensen thuis (vaak in de tuin). Als ze geschikt zijn voor adoptie worden deze honden via Ioana bemiddeld.


De opvang van Daniela in Alba

Een rescuer waarmee wij graag samenwerken is Daniela. Zij woont in de regio Alba waar zij straathonden voert en honden in nood opvangt. Vaak zijn dit honden die door een slechte eigenaar op straat of op de bekende dumpplaatsen achtergelaten zijn, maar ook nestjes pups. Daniela verzorgt de honden bij haar thuis of op het landje wat ze hiervoor speciaal heeft ingericht.

Omdat Daniela grotendeels alleen voor de zorg van haar honden staat, met wat hulp van haar echtgenoot, houdt ze de opvang kleinschalig. Als er voor een noodgeval geen plek in haar eigen opvang is, zoekt ze een tijdelijk adres voor de hond in haar netwerk. Pas als één van haar honden geadopteerd is, is er plek voor een andere hond in nood.

Door het behoud van de kleinschaligheid krijgen de honden veel individuele aandacht en is de verzorging uitstekend. Daniela doet haar best om de honden voor te bereiden op het leven als huishond. Fijn is dat we doorgaans veel informatie en beeldmateriaal over de honden van Daniela ontvangen.


De honden van Timea in Sovata

Timea is een jonge, hardwerkende vrouw die naast haar werk al haar vrijetijd besteed aan het helpen van honden in nood. Ze voert straathonden en zorgt voor medische hulp en castraties. Honden die niet op straat kunnen overleven, veelal pups, brengt ze onder bij haar netwerk van opvangadressen of neemt ze zelf mee naar huis.

Timea heeft recent haar eigen stichting opgezet en een stuk land gekocht wat ze nu omtovert als verblijfplek voor haar honden. Timea werkt ook samen met een Duitse stichting die voor veel van haar honden een plek vindt. Door haar werkwijze hebben al veel kansloze honden een liefdevol thuis gekregen.


De meeste honden die bij ons ter adoptie staan zijn afkomstig van deze rescuers. We krijgen veel hulpverzoeken uit Roemenië. Omdat we maar een kleine organisatie zijn kunnen we hier meestal niet op ingaan, maar een enkele keer besluiten we toch om te helpen. Hierdoor staan er ook een aantal honden van andere rescuers op de website.