Veel gestelde vragen

Over de stichting

Hoe weet ik dat jullie betrouwbaar zijn?
Wij zijn een transparante stichting en voldoen aan de strenge kwaliteitseisen van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Tevens is Stichting Help een Hond door de Belastingdienst geregistreerd als een ANBI (een Algemeen Nut Beogende Instelling) onder het fiscaal nummer 8600 03 085.
Tenslotte heeft de NVWA aan Stichting Help een Hond de registratie “Handelaar in levende diersoorten” (zoals bedoeld in artikel 8.7. van de Regeling handel levende dieren en levende producten) verleend. Het bij deze registratie behorende EG nummer is 320729.
Zo bent u er van verzekerd dat wij bijdragen aan een betere wereld voor de dieren, zorgvuldig omgaan met elke euro en verantwoording afleggen.

Verdienen jullie met het plaatsen van honden?
De stichting draait op donaties en het kleine beetje geld dat overblijft met de verkoop van producten en adopties wordt volledig gebruikt om ons doel en missie te bewerkstelligen:

  • Het verminderen van het aantal geboorten van honden en katten in Roemenië door middel van het bieden van financiële hulp bij sterilisaties en castraties;
  • Het verbeteren van het leven van Roemeense honden ter plaatse door het bieden van financiële hulp zoals het betalen van medische kosten, het zorg dragen voor voer ter plaatse en andere benodigde goederen.

Tevens is Stichting Help een Hond officieel door de Belastingdienst geregistreerd als een ANBI (een Algemeen Nut Beogende Instelling), onder het fiscaal nummer 8600 03 085. Zo bent u er van verzekerd dat wij bijdragen aan een betere wereld voor de dieren, zorgvuldig omgaan met elke euro en verantwoording afleggen (door het publiceren van jaarverslagen).
Al onze vrijwilligers werken op vrijwillige basis en ontvangen hier geen vergoeding voor.

Over de honden

Is de hond zindelijk?
De hond is bij aankomst in Nederland vaak niet gelijk helemaal zindelijk. Vooral de eerste spannende dag / dagen doet de hond nog wel eens zijn behoefte in huis. Daarom kan het handig zijn om puppypads in huis te hebben. Als de eerste spannende periode voorbij is doen de meeste honden al snel buiten hun behoefte. Bij pups kan dat iets langer duren.

Heeft de hond een paspoort?
Jazeker, de hond komt met een Europees paspoort.

Kent de hond al commando’s?
Nee. Sommige rescuers oefenen wel met de hond maar veelal is hier geen tijd voor.

Kan de hond alleen thuisblijven?
In Roemenië verblijft de hond veelal in een asiel en wordt het alleen thuisblijven niet geoefend. Pas als de hond in Nederland is kan hier mee begonnen worden door het langzaam op te bouwen.

Blaft de hond?
Hier valt niets over te zeggen. Vanuit het karakter zal de ene hond wat meer blafferig zijn dan de andere maar aangezien de honden in Roemenië veelal in een opvang verblijven is dit niet te beoordelen.

Kan de hond met katten?
Het is vaak onbekend of de hond met katten kan. Bij een aantal rescuers kan er bij serieuze interesse wel een ontmoeting met een kat geregeld worden. Dan kunnen we zien hoe de hond op een eerste ontmoeting met een kat reageert. In de praktijk geeft het weinig problemen maar garanties kunnen hier niet op gegeven worden.

Welk voer moet ik de hond geven?
De hond krijgt in de shelter in Roemenië geen bepaald merk voer, het is maar net wat er voor handen is. Vaak zijn dit geen brokken maar goedkoop restvlees met brood waar een soort bouillon van wordt gemaakt. We adviseren om de hond in Nederland een A-merk voer te geven omdat daar gegarandeerd de juiste voedingsstoffen inzitten die hem helpen gezond en sterk te worden.

Op welke ziektes wordt de hond getest?
De hond wordt in Roemenië getest op

  • Giardia
  • Hartworm
  • Anaplasma
  • Erlichia
  • Lyme

Wordt de hond getest op Leishmania?
Leishmania wordt overgebracht door een zandvlieg die alleen in warme gebieden zoals Griekenland en Spanje voorkomt. Het heeft dan ook geen nut de Roemeense honden hier op te testen. Helaas willen Nederlandse dierenartsen hier nog weleens op testen bij een buitenlandse hond en u ervan overtuigen dat dit echt nodig is. Laat u dit niet aanpraten.

Wat doen jullie als het echt niet lukt met de hond?
Mocht het gebeuren dat de hond echt niet op z’n plaats is en onze tips niet helpen gaan we op zoek naar een andere plek voor de hond.
Tot die plek gevonden is vragen wij u de hond op te vangen. Wij hebben helaas niet de mogelijkheid om de hond meteen ergens anders te plaatsen, wij vragen hier uw begrip voor.

De reis naar Nederland

Worden de honden tijdens het transport uitgelaten?
Tijdens de reis vanuit Roemenië naar Nederland worden de honden niet uitgelaten in verband met eventueel ontsnappingsgevaar onderweg. We moeten er niet aan denken dat een hond ontsnapt op een parkeerplaats naast een drukke snelweg.
In het verblijf van de hond is een puppypad aanwezig die urine opneemt, deze worden tijdens de reis regelmatig verschoond. In de ruimte waar de honden verblijven is een ervaren persoon aanwezig voor de verzorging van de honden.

Worden de honden gewassen voordat ze naar Nederland komen?
De honden worden vooraf niet gewassen. Wees ook voorzichtig met het te snel wassen van de hond nadat deze in Nederland is aangekomen. Zeer waarschijnlijk heeft hij nog nooit een wasbeurt gehad en kan dit als zeer beangstigend worden ervaren, iets wat je de hond niet aan wil doen nadat deze nog vol in de gewenningsfase zit van zijn nieuwe leven.

Rijdt de transporteur alleen voor Stichting Help een Hond?
Nee, de transporteur rijdt op frequente basis vanuit Roemenië en doet daarbij meerdere stichtingen in meerdere landen aan. Ze vertrekken op donderdagavond vanuit een centraal punt in Roemenië en hebben vervolgens meerdere stoppunten in Duitsland, Nederland en België.