De Roemeense hond

Straathonden

Roemenië kent veel dierenleed, vooral honden hebben er een erg slecht bestaan. De Roemeense hond wordt niet in huis maar in de tuin gehouden, vaak aan de ketting. Er is een grote populatie zwerfhonden in het land. Onder barre omstandigheden overleven de honden op straat en een groot deel van hen wordt slachtoffer van een aanrijding. Gemiddeld worden deze honden maar vier jaar oud.
De overheid probeert het probleem van de straathonden op te lossen door de honden te laten vangen, op te sluiten in een public shelter om ze daar na verloop van tijd te euthanaseren. De leefomstandigheden in deze public shelters zijn vaak extreem slecht en zo ook de methodes om een einde aan het leven van de honden te maken.

Belle, nu gelukkig bij haar familie in Nederland

Gedumpt

Roemeense hond
De vindplaats van Pille en haar baby’s


Naast de op straat geboren zwerfhonden worden er honden gevonden die waarschijnlijk ooit een baas hadden. Deze honden zijn wellicht weggelopen, maar de kans is groter dat ze gedumpt zijn omdat een eigenaar ze niet meer wilde hebben. Want waarom lopen ze vaak ver buiten de bebouwde kom? Deze honden hebben geen schijn van kans om zichzelf in leven te houden.

Er worden regelmatig nesten pups gevonden, al dan niet met de moederhond. Er wordt nog niet genoeg geneutraliseerd en er zijn veel ongewenste pups. Men ontdoet zich van de pups door ze om het leven te brengen of ergens te dumpen. Het loopt slecht af met deze pups als ze niet op tijd gevonden worden.
Gelukkig zijn er in Roemenië dierenliefhebbers die zich het leed van de honden heel erg aantrekken en er alles aan doen om in hun omgeving de honden in nood te helpen. Rescuers noemen we hen, maar eigenlijk zouden we ze helden moeten noemen! Onze stichting werkt samen met een paar van deze rescuers. Hier is meer informatie over hen te vinden.


De Roemeense hond in Nederland

Angst

Niet iedere Roemeense hond is geschikt om als huishond in onze drukke maatschappij te leven. Angst is een veel voorkomend fenomeen. Deze angst kan zijn ontstaan door slechte ervaringen met mensen, maar ook door gebrekkige socialisatie of aangeboren omdat de moederhond tijdens de dracht veel stress had. Men denkt soms dat pups makkelijker zijn dan volwassen honden, maar dat is niet altijd zo. Rescuers hebben vaak maar beperkte mogelijkheden om pups regelmatig positieve, nieuwe ervaringen op te laten doen in de socialisatiefase. De pups zijn minstens 16 weken als ze naar Nederland kunnen reizen, de belangrijkste periode voor het socialiseren is dan eigenlijk al voorbij.

de Roemeense hond
Pups

De Roemeense hond als huisgenoot

Helen geniet volop van alle comfort.

Het voorgaande betekent gelukkig niet dat Roemeense honden geen fijne huisgenoten kunnen worden. De meeste honden hebben een enorme veerkracht en ook enigszins angstige honden kunnen bij een goede begeleiding leren dat de wereld goed is. Dit vraagt wel een investering en veel geduld van u als toekomstig baasje. Als u binnen een paar weken op cursus met de hond wilt, gelijk lange wandelingen maken en snel visite wilt ontvangen kunt u beter voor een hond gaan die al in Nederland is.

Samen met de rescuers ter plaatse proberen we een realistische inschatting te maken welke honden geschikt zijn voor adoptie. Een mislukte adoptie kent alleen maar verliezers en daarom zijn wij eerlijk in de informatie die we geven. Desondanks kan uw nieuwe hond met meer spanning dan verwacht op zijn nieuwe leefomgeving reageren. Wij gaan er van uit dat u zich goed heeft verdiept voordat u voor een buitenlandse hond koos, hiervan niet schrikt en weet hoe hiermee om te gaan. Wij zullen u tijdens de adoptieprocedure goed informeren en bieden nazorg voor de momenten waarop het moeilijk is. Op deze pagina staan lees-en kijktips welke behulpzaam zijn in de voorbereiding op de komst van uw hond.

Tuca, inmiddels in Nederland.

De adoptiehond en kinderen

Pille en haar pups


Het contact tussen honden en kinderen kan problemen veroorzaken. De Roemeense honden zijn over het algemeen als pup niet gesocialiseerd met jonge kinderen waardoor het risico dat het mis gaat nog groter is. Jonge kinderen weten niet hoe ze een hond moeten benaderen en begrijpen de waarschuwingssignalen van de hond niet. Het advies is om jonge kinderen niet met een hond alleen te laten.
Echter, bij een moment van onoplettendheid zit een ongeluk in een klein hoekje. Een bijtincident vindt plaats in een fractie van een seconde. De hond trekt dan vaak aan het kortste eind en moet het gezin verlaten. Om problemen te voorkomen zijn we terughoudend in het plaatsen van een hond bij een gezin met jonge kinderen.

De moeite waard

We vinden het belangrijk om een realistisch beeld te schetsen over wat u kunt verwachten met uw hond uit Roemenië.
Laat u zich niet ontmoedigen, maar kijk wel kritisch naar uzelf of u met de moeilijke momenten om kunt en wilt gaan. Het is geweldig om een kansloze hond een liefdevol thuis te geven. Het kost geduld, tijd en inzet, maar het is alle moeite meer dan waard.
Kijk hier bij de honden die op zoek zijn naar een thuis. klik

Toby, inmiddels in Nederland
Teefje Hope, in ernstig verwaarloosde toestand is ze door Daniela van straat gered.

I am rescued

You didn’t care how I looked
or that I wasn’t a pedigree

You showed me I am not a disposable
and that I am loved

You brought back the sparkle
in my eyes and the shine of my coat

You restored my spirit
so my tail can wag again

You took a chance on me
to see what I can become

You gave me a place to call home
and a family to call my own